Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Podrška akciji ‘Meni se to gleda, HRT ne da!’

Hrvatsko društvo filmskih kritičara pozdravlja i podržava akciju Društva hrvatskih filmskih redatelja “Meni se to gleda, HRT ne da!”.

U Hrvatskoj, baš kao i u velikoj većini europskih zemalja, film je financiran od strane poreznih obveznika. Filmovi koji dolaze iz malih kinematografija komercijalno su  neisplativi i stoga su posve ovisni o javnom financiranju. Unatoč činjenici da je mreža hrvatskih filmskih festivala vrlo razgranata, ključna platforma odnosno medij za prikazivanje hrvatskih filmova hrvatskim poreznim obveznicima, dakle financijerima, jest Hrvatska radiotelevizija. Tijesna suradnja Hrvatske radiotelevizije i ostalih članova audiovizualne zajednice je ključna za razvoj hrvatske kinematografije i sa žalošću možemo konstatirati kako se nepostojanje te suradnje posljednjih godina itekako vidi i osjeća.

Vidljivost hrvatskog filma kroničan je problem naše kinematografije, no pri tom se najčešće misli na njegovu međunarodnu vidljivost. Hrvatski je film nažalost nevidljiv i u Hrvatskoj. Razloga je takvome stanju mnogo, no rješenja se ne naziru iako u svijetu postoje primjeri dobre prakse. Minimum kojeg kao članovi hrvatske audiovizualne zajednice, pretplatnici Hrvatske radiotelevizije i porezni obveznici možemo zahtijevati jest omogućiti svim zainteresiranima priliku da pogledaju filmove koji su nastali u Hrvatskoj, koji govore o Hrvatskoj i koji će više no ijedan drugi izvor jednoga dana govoriti o tome kako smo živjeli, čime smo se bavili i što smo namjeravali.

Hrvoje Pukšec
predsjednik
HDFK

Oznake:

Posljednje objave