Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Šakić, Radić i Pokrajac dobitnici nagrada HDFK

Dini Pokrajac nagradu uručuje predsjednik HDFK Igor Saračević (Fotografija: Robert Jukić)
Dini Pokrajac nagradu uručuje predsjednik HDFK Igor Saračević (Fotografija: Robert Jukić)

Na nedavno održanoj godišnjoj skupštini Hrvatskog društva filmskih kritičara, dodijeljene su nagrade koje članovi HDFK redovito uručuju najboljim kolegama. Nagrada Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara u 2017. godini dodijeljena je Stipi Radiću za tekstove objavljene u časopisima Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis i radijskoj emisiji Filmoskop.

Prema obrazloženju žirija, koji su činili Mario Kozina, Krešimir Košutić i Hrvoje Pukšec, tekstovi Stipe Radića puni su poštovanja prema temi kojom se bavi: informativni su i analitični, a njegov stil pisanja osoban je, nježan i slikovit. Interesom obuhvaća sve filmske rodove i vrste i marno prati naslove i autore koji nisu uvijek u središtu medijskog interesa. Svojim nas pisanjem nenametljivo ali samopouzdano uvodi u kompleksnost fenomena kojim se bavi, istovremeno otvarajući prozor u nove svjetove.

Nagrada Vladimir Vuković za najbolju novu kritičarku dodjeljuje se Dini Pokrajac za tekstove objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Kritičarski rad Dine Pokrajac odlikuje jednostavnost i slikovitost izričaja uz čisto izraženu misao čvrsto usidrenu u film, odnosno temu o kojoj piše. Znatiželja, pronicljivost, discipliniranost i jasnoća napisanog odlike su koje trebaju krasiti kritičarski rad svakog od naših kolega i ohrabrujuće je kako se one redom lako pronalaze u pisanju mlade Dine Pokrajac. Svoja razmišljanja kompetentno argumentira, a čitateljima nenametljivo no sigurno nudi razloge za promišljanje njihovog gledateljskog iskustva. I konačno, ono što je u kvalitetnom kritičarskom radu ključno: ne boji se suprotstaviti prevladavajućim prosudbama i stavovima.

 

Tomislavu Šakiću nagradu uručuje predsjednik HDFK Igor Saračević (Fotografija: Robert Jukić)
Tomislavu Šakiću nagradu uručuje predsjednik HDFK Igor Saračević (Fotografija: Robert Jukić)

Nagrada Ante Peterlić novo je uvedena nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, a dodjeljuje se bijenalno, za izvrsnost u filmskoj publicistici, autorima ili urednicima, za radove objavljene kao zasebna izdanja – knjige, časopise, zbornike, monografije i sl. – originalno na hrvatskom jeziku i na području Republike Hrvatske. Ove godine dodjeljena je prvi put, a u konkurenciji su bila djela objavljena u 2016. i 2017. g.

 

Ovogodišnja nagrada Ante Peterlić za filmsku publicistiku dodjeljena je autoru Tomislavu Šakiću za filmološku knjigu „Modernizam u hrvatskom igranom filmu“, objavljenu 2016., u nakladi Disputa iz Zagreba. Višnja Vukašinović, Dragan Jurak, Janko Heidl sudjelovali su u radu žirija za dodjelu ove nagrade, a prema njihovom obrazložneju, u „Modernizmu u hrvatskom igranom filmu“, podnaslovljenom „Nacrt tipologije“, Šakić suvereno rašiva povijest hrvatskog filma da bi je iznova sašio na potki modernističkog diskursa. Oslanjajući se ponajprije na teorijsko određenje filmskog modernizma kakvo je u 21. st. ponudio mađarski povjesničar i teoretičar filma András Bálint Kovács, Šakić uvjerljivo dokazuje da je hrvatski – a i jugoslavenski – cjelovečernji igrani film bio modernistički istovremeno kad su to bili i filmovi širom svijeta, da se uklapa se u sve relevantne periodizacije i tipove klasifikacija koje je ponudila inozemna filmološka literatura o modernizmu, a da je na margini umjetničke relevantnosti zapeo bez valjanog razloga. „Modernizam u hrvatskom igranom filmu“ Tomislava Šakića originalan je, unekoliko i prekretnički rad, tematski i metodološki jedinstven u hrvatskoj filmskoj historiografiji, iznimno vrijedan i kao zaokruženo djelo i kao poticaj za daljnje rasprave, razrade i istraživanja.

Oznake:

Posljednje objave