Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Hrvatsko društvo filmskih kritičara suočeno je, baš kao i cjelokupna hrvatska javnost, sa sve manje medijskog prostora u kojem postoji mjesto za film. Svejedno, filmova ima više nego ikada. Ne postoji kulturna, medijska ili društvena platforma koja danas ne računa na film. Nebitno bio on dug, kratak, igrani, dokumentarni, animirani ili eksperimentalni. Paradoksalno, film je posvuda, međutim njegovo promišljanje kao da više nije zanimljivo široj javnosti. Bave li se kritičari filmovima koji ne zanimaju publiku? Je li publika prestala očekivati od filma dekodirajući algoritam za razumijevanje stvarnosti? Je li film odustao? Je li publika odustala?

Na ova ali i sva moguća druga (filmska) pitanja nemoguće je jednoznačno odgovoriti. Ono u što možemo biti sigurni jest da je film savršen dokument vremena i kao takav predstavlja izniman potencijal i poligon za promišljanje naše okoline, stvarnosti, trenutka. Pojednostavljeno – kada film i ne govori ni o čemu govori o nečemu. Stoga ga treba slušati i čuti. Treba ga uzeti za ozbiljno i ukoliko su se i film i publika umorili: filmski kritičari si takav luksuz jednostavno ne smiju dopustiti. Pogotovo kada govorimo o hrvatskom filmu. Hrvatski je film slabo vidljiv i u Hrvatskoj i van nje. Brojni su razlozi za takvu situaciju, no zasigurno je i jedan od važnijih među njima činjenica da se o hrvatskom filmu malo piše, a pogotovo na engleskom jeziku. Ako se o prilikama na domaćoj sceni u svijetu i piše, to je uglavnom pisano od strane stranih novinara i kritičara. Time se posve gubi utjecaj hrvatske filmske kritike u međunarodnim vodama, a on se u pravilu stječe pisanjem upravo o onome što se najbolje poznaje. Dakle o filmovima koji dolaze iz kulture iz koje je i sam pisac.

Sve navedeno su razlozi za nastanak ove dvojezične publikacije koja je i svojevrstan putokaz za daljnje djelovanje Hrvatskog društva filmskih kritičara. O filmu želimo i moramo pisati, a ukoliko prostora za naše nastojanje nema – stvorit ćemo ga sami. Trenutno u Hrvatskoj ne postoji medijska platforma na kojoj se kontinuirano i u tjednom ritmu piše o (hrvatskom) filmu i HDFK ima moralnu i profesionalnu odgovornost to promijeniti. Promišljanje, pisanje, inzistiranje na filmu je naša stvarnost ali i nužnost jer… što bolje govori o nama samima nego godišnja filmska produkcija? Svi naši ponosi, strahovi, razmišljanja i osjećaji su utkani u nju. Moramo ih gledati, s njima se suočiti i pokušati ih objasniti i sebi i drugima.

Projekt koji je pred vama pokrenut je u isto vrijeme kada su naše najveće brige bile neuspjeh najskupljeg hrvatskog filma od osamostaljenja, stagnacija sredstava za komplementarne filmske aktivnosti i sve manja prisutnost filmske kritike u medijima. Danas, nakon potresa koji je protresao gotovo četvrtinu hrvatskog stanovništva i usred globalne pandemije virusa corone, te brige izgledaju benigno. Ne znamo što nas čeka, ali jasno je da će kulturni sektor završiti loše u miješanju novih karata. Novi problemi neće izbrisati stare, ali će ih pogoršati, i zato: u vremenu “Infekcije” – “The Show Must Go on”! Svijet se neće zaustaviti, a ne bismo smjeli ni mi.

Ovdje možete preuzeti publikaciju na engleskom jeziku.

Hrvoje Pukšec, predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara

 

ISPRAVKA: U publikaciji u tekstu F20 – A JOURNEY INTO MADNESS pogrešno je potpisana fotografija. Na njoj se nalazi Romina Tonković, a ne Lana Ujević. Ispričavamo se objema glumicama zbog ove greške.

Također, naknadno je u posljednjem pasusu istog teksta dodan link na tekst Nenada Polimca na koji se poziva autor Krešimir Košutić, no budući da više ne možemo zadirati u ovu elektronsku publikaciju, dopunu teksta s linkom možete vidjeti na ovoj poveznici.

Oznake:
Hrvoje Pukšec

Hrvoje Pukšec

Hrvoje Pukšec živi i radi u Zagrebu gdje je i rođen 1976. godine. Od 2000. radi kao filmski kritičar i novinar specijaliziran za filmske teme, a tijekom godina pisao je za brojne hrvatske kulturne časopise i portale.

Svi članci

Posljednje objave