Hrvatski kratki film – online radionica filmske kritike i analize

28.12.2021.

Ne gledaj mi u pijat - redateljica: Hana Jušić

Ne gledaj mi u pijat – redateljica: Hana Jušić

Besplatna tromjesečna online edukativna radionica za cilj ima zainteresiranim polaznicima ponuditi osnovna znanja potrebna za analizu i interpretaciju filma kroz primjere  provedbe istih na relevantnim suvremenim domaćim filmskim ostvarenjima kratkog metra svih filmskih rodova.

Radionica je zamišljena kao edukativna online platforma čiji je cilj zainteresirane polaznike(ce) uputiti u temeljne postulate medija kako na teorijskoj tako i na kontekstualnoj razini. Naglasak će biti stavljen na propitivanje izražajnih sredstava, njihovih mogućnosti i potencijalnih funkcija te na jedinstvene mogućnosti medija sagledanih u kontekstu njihovog razvoja kako unutar širih praksi tako i pojedinačnih autorskih poetika. Radionica je prvenstveno namijenjena studentskoj populaciji, ali i zainteresiranim građenim svih dobnih skupina iz svih dijelova Hrvatske koji žele produbiti znanje o filmskoj umjetnosti i obogatiti svoju filmsku kulturu te se upoznati sa kretanjima unutra suvremenog hrvatskog filma.

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati životopis i motivacijsko pismo na mail adresu
vukasinovic.visnja@gmail.com najkasnije do ponedjeljka 10. siječnja 2022. Najbolji tekstovi nastali na radionici bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog društva filmskih kritičara zonafilma.com  Autorica i voditeljica radionice je filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Višnja Vukašinović diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorandica na istom fakultetu s temom iz hrvatskog filma. Vanjska suradnica na Učiteljskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica strukovne nagrade Vladimir Vuković za novog kritičara 2012. i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najboljeg kritičara 2016. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatskog radija, časopisima Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis, 15 dana i Zapis, ranije u Vijencu i Zarezu. Voditeljica radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Autorica četiri kratka igrana filma i filmskog bloga http://felix-trot.tumblr.com te projekta Prozori koji uključuje šezdeset eseja o povijesti domaće dokumentaristike.

Radionicu je financiralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.