Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Hrvoje Turković dobitnik je nagrade Ante Peterlić

Hrvoje Turković (autoportret)
Hrvoje Turković (autoportret)

Nagrada Ante Peterlić Hrvatskog društva filmskih kritičara dodjeljuje se bijenalno, za izvrsnost u filmskoj publicistici, autorima ili urednicima, za radove objavljene kao zasebna izdanja – knjige, časopise, zbornike, monografije i sl. – originalno na hrvatskom jeziku i na području Republike Hrvatske. Ove godine dodjeljuje se treći put, a u konkurenciji su bila djela objavljena u 2020. i 2021. g.

Ovogodišnja nagrada Ante Peterlić za filmsku publicistiku dodjeljuje se autoru Hrvoju Turkoviću za filmološku knjigu Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja, objavljenu 2021., u izdanju Hrvatskog filmskog saveza uz sufinanciranje Društva hrvatskih filmskih redatelja, HAVC-a i Ministarstva kulture i medija.

Uživajući u impresivnom opusu kritičarskih i teorijskih radova Hrvoja Turkovića lako je naviknuti se na visoku razinu njegove analitičnosti, na sposobnost iznimno sustavnog razmišljanja o filmu. No, knjiga Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja čak i u ovom kontekstu predstavlja iznimnu vrijednost. Naslanjajući se, dakako, na relevantne filmske prethodnike, Turković opet stvara svoju, prepoznatljivo Turkovićevu teoriju, jasnim se jezikom hrabro noseći s temeljnim problemima analize filma. Kako i zašto film niže svoje podražaje? Od čega se oni sastoje? Kako se film organizira? Koje su nam vrste filmskog izlaganja dostupne i važne? Kako funkcioniraju? Temeljna pitanja zaslužuju temeljite odgovore, a Turković ih ovdje daje, objašnjavajući ih pritom na veoma jasnim primjerima, u rasponu od Wellesova Građanina Kanea i Tarkovskijevog Stalkera do obrazovnih filmova Radovana Ivančevića. Jedna od najboljih knjiga o filmu izašla u zadnjih nekoliko godina, ovo je i jedna od najboljih knjiga Hrvoja Turkovića. Ova će filmološka publikacija stoga služiti kao udžbenik filmoljupcima i studentima u predstojećim godinama, ali će predstavljati i uzor budućim piscima knjiga o filmu u Hrvatskoj i šire.

 

Žiri: Višnja Vukašinović, Nikica Gilić, Janko Heidl

Posljednje objave