Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

JAVNI POZIV: Prijavite film za Oktavijana

Hrvatsko društvo filmskih kritičara po 30. put organizira dodjelu nagrade Oktavijan. Od 2019. godine HDFK je odlučilo da će nagrade dodjeljivati samostalno kako bi se osigurala veća medijska vidljivost nagrađenim filmovima, ali i aktivnostima Društva kao takvog. Nagrada Oktavijan jedina je hrvatska filmska nagrada koja kontinuirano prati cjelokupnu domaću kinematografiju što ju čini najrelevantnijom i najreprezentativnijom hrvatskom filmskom nagradom. Popis dosadašnjih nagrađenih filmova i autora se nalazi ovdje.

Pozivamo sve filmske autore i produkcijske kuće da prijave svoje filmove za nagradu Oktavijan putem ovog obrasca: OBRAZAC ZA PRIJAVU.

Sve prijavljene filmove će odgledati i ocijeniti deseteročlana selekcijska skupina HDFK-a, a potom će deset najboljih filmova po svakoj kategoriji ocjenjivati preostali, unaprijed prijavljeni, članovi Društva. Filmovi u svim kategorijama ocjenjuju se ocjenom od 1 (jedan) do 5 (pet) putem glasačkog listića s popisom svih filmova u konkurenciji, a potom se izračunava prosječna ocjena. Film s najvišom prosječnom ocjenom dobitnik je Oktavijana, s tim da ta ocjena ne smije biti niža od 3,50. Da bi se Oktavijan mogao dodijeliti u svakoj pojedinačnoj kategoriji treba glasovati najmanje deset (10) kritičara. Ocjene se objavljuju na službenim mrežnim stranicama Društva www.hdfk.hr i zonafilma.com

Ocjene će biti javno objavljene prilikom svečane dodjele nagrada autorima najboljih filmova početkom 2022. godine.

Filmovi koji konkuriraju za godišnju nagradu Oktavijan su svi hrvatski premijerno i javno prikazani tijekom 2021. godine u Hrvatskoj, od 1. siječnja do 31. prosinca.

Godišnja nagrada Oktavijan dodjeljuje se u ovim kategorijama:

Oktavijan za dugometražni igrani film

Oktavijan za dugometražni dokumentarni film

Oktavijan za (kratki i srednjometražni) igrani film

Oktavijan za (kratki i srednjometražni) dokumentarni film

Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) animirani film

Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) eksperimentalni film

Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) namjenski film

Oktavijan za najbolju manjinsku koprodukciju

Proces prijava filmova za nagradu Oktavijan trajat će do 30. studenog 2021.

Pravilnik nagrade Oktavijan se nalazi OVDJE.

Posljednje objave