Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

PREPORUKA: Lessons from the Screenplay

Polazeći od pretpostavke da informirana publika – kada je pripovijedanje u pitanju – ima više kriterije, Michael, autor podcasta Lessons from the Screenplay, na svojem kanalu analizira pripovijedanje filmskih priča. On ispituje  različite tehnika pričanja sjajnih priča, što pomaže u osvještenijem gledanju filmova, ali i kompetentnijem pisanju o filmu, ali i za film. Lessons from the Screenplay nudi brojne video zapise koji analiziraju filmske scenarije kako bi se otkrilo razloge zašto su neke priče tako dobro ispričane. Naravno, pristup nije elitistički strog, već na zabavan način secira priče, obrate, završetke.

U brojnim zapisima može se pronaći esej o “Vitezu tame” o kojem se puno govorilo i prije nego se pojavio u kino dvoranama, razlog čemu je bila tragična smrt Heatha Ledgera, Jockera u ovoj priči o Batmanu. Naime, Ledger je tragično preminuo prije finaliziranja samog filma, a odmah po objavljivanju vijesti o njegovoj smrti, studio Warner Brothers objavio je da je glumac snimio sve svoje scene. Šuškalo se i o tome kako je upravo uživljavanje u ovu ulogu ostavilo trag na Ledgerovom mentalnom zdravlju, što je dovelo do depresije i pogrešnog kombiniranja lijekova, te posljedično prerane smrti. Ledgerova maestralna interpretacija Jokera, prema podcastu Lessons from the Screenplay obilježila je ovaj film i predstavlja glavni razlog njegove umjetničke vrijednosti. Sve to propituje se u zapisu “Creating the Ultimate Antagonist”, ili “Stvaranje ultimativnog antagonista”, jer iako je u povijesti filma bilo strašno puno slojevitih negativaca, ovdje se pokušava dati odgovor na pitanje, zašto je Joker Heatha Ledgera potpuno drukčiji od drugih.

U eseju Nightcrawler — Empathy for the Antihero, studira se motiviranog i pametnog sociopata kojeg tumači Jake Gyllenhaal čiji nedostatak empatije istu stvara kod zahtjevnijeg gledatelja. Komparativna analiza “Bulevara sumraka” i “Parazita” posebno je zanimljiva, i nudi puno dodatnog materijala za razmišljanje u Parasite vs. Sunset Boulevard — The Disillusionment Arc, a tu je i inspirativna kronika luđenja u novom gledanju “Isijavanja” Stanleya Kubricka koja donosi neke zanimljive činjenice o nastajanju scenarija koje možda nisu svima bile poznate.

Zlatka Sačer

Zlatka Sačer

Svi članci

Posljednje objave