Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Najbolji hrvatski filmovi 2020. godine

Hrvatsko društvo filmskih kritičara je u specijalnom izdanju emisije Posebni dodaci (HTV3) dodijelilo nagrade Oktavijan za proteklu godinu, kao i strukovne nagrade Vladimir Vuković i Ante Peterlić.

Dvadeset filmskih kritičara odgledalo je i ocijenilo više od stotinu i pedeset filmova svih rodova i trajanja i sudeći prema ocjenama godina koja je iza nas može se u umjetničkom smislu okarakterizirati kao vrlo dobra. Filmova je bilo nešto manje, posebice u kategoriji dugometražnog igranog filma, no razina njihove uspjelosti ohrabruje. Sama dodjela, prigodno organizirana i emitirana u sklopu filmske emisije Posebni dodaci (HTV3) zanimljivo je započela dodjelom nagrade najboljoj manjinskoj koprodukciji naslova Otac (r. Srdan Golubović), a završila nagradom za najbolji dugometražni igrani film Mater (r. Jure Pavlović). Između “Oca” i “Matere” smjestili su se razgovori s autorima najboljih filmova koje su vodili najbolji kritičari i kritičarke iz prethodnog razdoblja, a koji su nagrađeni godišnjim nagradama Vladimir Vuković. Dodijeljene su i nagrade Ante Peterlić za najbolje publicističko ostvarenje te Zlatni Oktavijan za životno djelo Veljku Bulajiću.

Nagrade HDFK-a su sasvim sigurno najreprezentativnije hrvatske filmske nagrade jer u obzir uzimaju cjelokupnu godišnju produkciju i u njenoj valorizaciji sudjeluje širok krug filmskih kritičara, dakle ljudi koji profesionalno prate i vrednuju domaće i strane filmove. Ne i manje važno: ocjenjivanje je posve transparentno jer svaki kritičar svojim imenom i prezimenom stoji iza svoje ocjene, baš kao što i autor stoji iza svojega djela – naglasio je predsjednik HDFK-a Hrvoje Pukšec.

Pored samostalne dodjele svih nagrada, ovogodišnja su novost i dvije dodatne kategorije Oktavijana, ona za dugometražni dokumentarni film i za najbolju manjinsku koprodukciju. Njihovo uvođenje reakcija je na kontinuiran kvantitativan i kvalitativan porast hrvatske produkcije koja je, sudeći prema ocjenama kritike, najuspjelija u intimističkim, osobnim pričama koje kroz visoku autentičnost postižu univerzalnost.

Popis svih nagrada i nagrađenih donosimo u nastavku, a ocjene, obrazloženja i osvrte potražite u narednim danima na Zoni filma.

***********************************

NAGRADE OKTAVIJAN 2020

Oktavijan za dugometražni igrani film: Mater (2019), r. Jure Pavlović

Oktavijan za dugometražni dokumentarni film: O jednoj mladosti (2020), r. Ivan Ramljak

Oktavijan za kratki i srednjometražni igrani film: Južno voće (2019), r. Josip Lukić

Oktavijan za kratki i srednjometražni dokumentarni film: Jedna od nas (2020), r. Đuro Gavran

Oktavijan za animirani film: Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali (2020), r. Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić

Oktavijan za eksperimentalni film: Colonello Futurista (2019), r. Vladislav Knežević

Oktavijan za namjenski film: The Closing Door (2019), r. Lucija Mrzljak

Oktavijan za najbolju manjinsku koprodukciju: Otac (2020), r. Srdan Golubović

 

Top lista 5 najbolje ocijenjenih filmova po kategorijama.

Ocjene selekcije svih filmova koje su kritičari ocjenjivali.

 

NAGRADE VLADIMIR VUKOVIĆ 2020

Marko Njegić, najbolji kritičar

Iva Rosandić, najbolja mlada kritičarka

 

NAGRADE VLADIMIR VUKOVIĆ 2019

Josip Grozdanić, najbolji kritičar

Igor Jurilj, najbolji mladi kritičar

 

NAGRADA ANTE PETERLIĆ

Ilija Barišić za knjigu Filmska gramatika videoigara: modaliteti vizualnog izlaganja novih medija (Zagreb, HFS, 2019)

Posljednje objave