Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Nikola Strašek i Ervin Pavleković najbolji kritičari u 2021.

NIkola Strašek - fotografija: Eva Leš
NIkola Strašek – fotografija: Eva Leš

Nagrada Vladimir Vuković za najboljeg kritičara u 2021. godini dodjeljuje se Nikoli Strašeku za tekstove objavljene u radijskoj emisiji Filmoskop III. programa Hrvatskog radija.

Nikola Strašek po struci je i obrazovanju filmski redatelj, što je vidljivo u odličnom poznavanju redateljskih stilova i postupaka te svjetske kinematografije i povijesti filma. Kada analizira i predstavlja filmske velikane i njihov opus, čemu se najradije i najčešće usmjerava, Strašek pokazuje bogatu erudiciju. Tako u njegovim stilski izbrušenim tekstovima možemo pronaći obilje filmskih informacija, ali i citate Majakovskog, Krleže i Borgesa. Ipak, u svojim osvrtima  filmu ne pristupa kao suzdržani znalac već kao oduševljen i zanesen gledatelj. Tekstovima često daje osobni pečat i zalazi u polje poetskog i filozofskog te mu je presudni kriterij kod ocjenjivanja djela i autora njihova umješnost propitivanja ljudskosti, stvarnosti i umjetnosti. U svijetu žurbe, glasnoće i površnosti veliča sporost, tišinu i suptilnost umjetnosti te nadahnuto dočarava čaroliju filma.

Selekcijska komisija: Lana Bunjevac, Janko Heidl, Siniša Paić

 

 

Ervin Pavleković (autoportret)
Ervin Pavleković (autoportret)

Diploma Vladimir Vuković za najboljeg novog kritičara u 2021. godini dodjeljuje se Ervinu Pavlekoviću za tekstove objavljene u časopisu Hrvatski filmski ljetopis i na portalu Filmovi.hr.

 

Ervin Pavleković u protekle je tri godine u različitim medijima objavio povelik broj serioznih filmskih kritika i demonstrirao široko polje interesa. Ono se proteže od hrvatskih kratkih debija i intimističkih dokumentaraca pa do visokoproračunskih holivudskih hitova, azijskih žanrovskih filmova i europskih art drama. Podjednaku pozornost posvećuje analizi slike i zvuka, dramaturgije i montaže, ideja i žanrovskih obrazaca; nikada samo da bi demonstrirao poznavanje filmske teorije, već uvijek u službi promišljene raščlambe svih aspekata djela. Kritike su mu uvijek vrlo informativne i pune zanimljivih pojedinosti te odaju odličnog poznavatelja filma koji u razložno strukturiranim tekstovima pažljivo uvodi čitatelja u svijet uživanja u filmskoj umjetnosti.

 

Selekcijska komisija: Lana Bunjevac, Janko Heidl, Siniša Paić

 

 

Posljednje objave