Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

ODLAZAK DOAJENA FILMSKE PUBLICISTIKE

Nenad Pata
Nenad Pata

Hrvatsko društvo filmskih kritičara ostalo je bez svojeg najstarijeg člana. U 91. godini života 24. travnja preminuo je Nenad Pata (Dubrovnik, 1930), doajen filmske publicistike i legendarni urednik emisija o filmu te filmskog programa na nekadašnjoj Televiziji Zagreb.  

Za razliku od većine filmskih kritičara koji u različitim ritmovima, ovisno o vrsti periodike, objavljuju kritike, recenzije, eseje i intervjue s filmašima, Nenad Pata svoj je radni vijek posvetio specifičnim ali jednako prepoznatljivim i važnim zadacima. Nakon studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, karijeru je započeo kao kazališni i filmski kritičar te urednik biblioteka o umjetnosti i kulturi, potom je nekoliko godina proveo u Studiju za crtani film Zagreb filma, radio kao dramaturg u kazališnim družinama i filmskim poduzećima te pisao scenarije za dokumentarne i crtane filmove te radijske i TV-emisije. Posljednjih petnaestak godina do umirovljena bio je urednik na Radio Zagrebu, potom i na Televiziji Zagreb.

Patina imena sjećamo se s odjavnih špica mnogih televizijskih emisija u okviru tadašnjeg Filmskoga programa, a poseban urednički pečat ostavio je u kultnoj filmskoj emisiji 3, 2, 1… kreni, u kojoj je angažirao domaće filmoznalce dviju kritičarskih generacija (autorska i žanrovska), afirmiranih 1960-ih i 70-ih godina, te ugošćavao velikane svjetskoga filma. Emisije u kojima su Orson Welles, Catherine Deneuve, Claude Chabrol, Francois Truffaut, Werner Herzog, Jiri Menzel, Vera Chytilova, Grigorij Čuhraj i drugi odgovarali na unakrsna pitanja naših kritičara, ostala je nedostižnim primjerom filmološki utemeljenih televizijskih intervjua, ali i medijske opuštenosti. Pata je, među ostalim, producent Ritma zločina (1981), kultnog igranog prvijenca Zorana Tadića i autor televizijske serije Zagrebačka škola crtanoga filma (23 polusatne epizode, 1993), a crtanom filmu i produkciji Zagreb filma kao i televizijskim iskustvima, posvetio je najviše svojih feljtonističkih i memoarskih zapisa objavljenih u knjigama:  Život u fantaziji crtanog filma (1984), Majstori zagrebačkog crtanog filma (1996), Iz dana u dan u Zagreb filmu (2006), monografija Dušan Vukotić – Vud  (2003) i Filmski velikani u Zagrebu (2012).

Nenad Pata odlikovan je 1983. francuskim Ordenom Vitez umjetnosti i književnosti, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo mu je 2014. Nagradu „Vladimir Vuković“ za životno djela na području filmske kritike i publicistike.

Diana Nenadić

Diana Nenadić

Diana Nenadić (Split, 1962), diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Objavljivala u Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, Quorumu, Vijencu, Kolu, Zarezu...

Svi članci

Posljednje objave