Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Povlačenje nagrade kritike s Pula Film Festivala

Poštovana gospođo Restović,
U ime Hrvatskog društva filmskih kritičara, dužnost mi je priopćiti Vam kako je članstvo HDFK odlučilo kalendarski i lokacijski izmjestiti dodjelu nagrade Oktavijan za dugometražni igrani film s Pulskog filmskog festivala.

Tijekom gotovo tri desetljeća koliko se dodjeljuju nagrade Oktavijan, filmska se svakodnevica uvelike promijenila i HDFK je odlučio uhvatiti korak s njom. Broj filmskih kritičara koji imaju mogućnost dolaska na Pulski filmski festival iz godine u godinu se smanjuje, što u praksi znači da pretežit broj naših članova ne može sudjelovati u glasovanju za nagradu Oktavijan jer nisu u prilici pogledati i ocijeniti naslove koji se premijerno prikazuju u Puli.

Također, kritičarske se nagrade diljem svijeta u pravilu dodjeljuju krajem ili početkom godine jer za temeljne smjernice uzimaju kalendarski okvir i činjenicu da su filmovi unutar tog okvira bili prikazivani u kinima.

Sve navedeno su razlozi zbog kojih se Hrvatsko društvo filmskih kritičara odlučilo rekoncipirati svoje nagrade, te se u naše planove više ne uklapa da se nagrada Oktavijan za dugometražni igrani film dodjeljuje u okviru Pulskog filmskog festivala, počevši od ove godine.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara zahvaljuje se na godinama uspješne suradnje, i želimo vam uspješan i posjećen festival!

Igor Saračević
predsjednik HDFK

Posljednje objave