Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

PREPORUKA: Masters of Movies

Davne 1980. The Buggles su pjevali “Video Killed The Radio Star”, a današnja inačica te pjesme bila bi “Netflix Killed A Movie Theatre”. Na žalost, koliko god se to ne sviđalo onima koji se smatraju starom školom, filmofilima koji su celuloidne proizvode gledali primarno u kinu, a zatim na VHS-u i DVD-u, era streaming platformi promijenila je gledalačke običaje. Era novog normalnog i socijalnog distanciranja učinila je da svi ipak budu zahvalni na streaming servisima jer je odlazak u kino postao relativno riskantna radnja. Desetak minuta video eseja  “How Netflix Killed Blockbuster” donosi kratku povijest nastanka posuđivaonica filmova na VHS kazetama, te svega što je zatim slijedilo, odnosno revolucije koju je donio Netflix za kojeg mnogi njegovi korisnici pojma nemaju kako je izgledao na samom početku.

Ovaj i druge video eseje donosi kanal Masters of Movies čija je uređivačka politika vrlo jednostavna: Stop Making Excuses, Star Making Films. Desetak video eseja broji više od dva milijuna pregleda, no za nadati se da će se sadržaj povećati jer je dostupan materijal i više nego zanimljiv. Esej “Why The Iron Giant is More Than Just a Cartoon” govori kroz brojne primjere zašto su animirani filmovi važni za razvoj djetetove osobnosti, kako se kroz stereotipe uči razlikovati dobro od zlog, koja je vrijednost prijateljstva, kako se nositi s gubitkom.

S obzirom na hiperprodukciju filmske industrije, nije nemoguće da i pažljivi gledatelj previdi neki biser, zato je uvijek zanimljivo vidjeti koje se to naslove i s kojim argumentima proglašava neshvaćenim remek-djelima. Ovaj put izdvaja se “20th Century Women” Mike Millsa za koji je foršpan, kako tvrdi autor podcasta, bio varljiv i nije ulijevao povjerenje, no onda je ispalo da je ovo kompleksa priča o majčinstvu, smrtnosti, međuljudskim odnosima, američkoj kulturi, seksualnoj i punk revoluciji, feminizmu i muževnosti… zato pogledajte “A24’s Misunderstood Masterpiece”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=94GbR1oeZak

 

Zlatka Sačer

Zlatka Sačer

Svi članci

Posljednje objave