Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Propast riječkog kina Partizan ili zašto nitko ne želi Teatro Fenice

Kino Partizan / Teatro Fenice u Rijeci

Nekad popularno riječko kino Partizan, koje je nakon propasti bivše države promijenilo naziv u Teatro Fenice, već deset godina zjapi prazno. Jedna od najljepših secesijskih zgrada na ovim prostorima u jako je lošem stanju, dijelovi fasade padaju na pješačku zonu, a od kupnje te arhitektonske ljepotice svi su odustali!

Za to zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske 11 i pol milijuna kuna, koliko potražuju stečajni vjerovnici, nemaju ni Grad Rijeka ni Primorsko-goranska županija. Poduzeće Rijekakino d.o.o. Mirka Pavičića otišlo je u stečaj, a pravo prvokupa dobio je Grad Rijeka koji je od zgrade – odustao. Ako se nitko ne javi na idući natječaj, taj kulturni spomenik visoke kategorije i dalje će propadati i biti opasnost za prolaznike.

Teatro Fenice izgrađen je 1914. godine na mjestu nekadašnjeg otvorenog kazališta kao prvo veliko kazalište u Europi čija je nosiva konstrukcija od armiranoga betona. Kazalište je moglo primiti dvije tisuće gledatelja, a sadrži parter, galeriju i dva reda loža. Na izgradnji kazališta radile su tvrtke i radionice iz Rijeke, Beča, Trsta i Budimpešte, a za postavljanje parketa u kazalištu i dvorani ispod partera bila je zadužena Prva riječka tvornica parketa.

Iako se danas ne koristi, građevina ima kulturološku vrijednost s obzirom na to da čuva uspomenu na gotovo stoljetnu kulturno-umjetničku aktivnost koja se u njoj odvijala, posebice kada je riječ o kino dvorani koja je godinama okupljala brojne poklonike filmske umjetnosti. Teatro Fenice se od 2003. godine nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2013. godine uvršten je u prioritete Strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke do 2020. Iako je Grad Rijeka 2020. postao Europska prijestolnica kulture, za Teatro Fenice nije se našlo mjesta ni u planu ni u programu.

Velike se polemike vode na razini lokalne samouprave, posebice na sjednicama Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Novca u proračunu nema. S druge strane, moramo biti svjesni da to nije samo kupiti zgradu već imati obvezu daljnjeg uređenja, a za uređenje bi prema procjenama trebalo uložiti najmanje 25 milijuna kuna – izjavio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Slično razmišlja i gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

Ta zgrada se čini ogromna i potentna, a zapravo je prazna ljuštura s velikom pozornicom i ogromnim gledalištem. Grad Rijeka nikad neće, pogotovo u ovim okolnostima, imati sredstava da još jednu veliku kazališnu kuću gura, niti je po mom mišljenju to potrebno.

Od sufinanciranja kupnje zgrade odustala je i Primorsko-goranska županija.

Prvenstveno takvi objekti pripadaju gradu, grad je taj koji mora iskazati ili ne-iskazati interes za kupnju. Županija nije ta koja kupuje kulturne objekte – rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

U gradskoj oporbi vrlo su kritični. Posebice u HDZ-u koji od stvaranja hrvatske države oponira SDP-ovoj vladavini Rijekom.

Za projekt Rijeke Europske prijestolnice kulture (EPK 2020) sam gradonačelnik i gradsko vijeće u većini su podržali projekt motornog broda Galeb koji s Rijekom praktički nema nikakve veze, ali jedan zaštićeni spomenik kulture kao što je Teatro Fenice nije se našao na tom popisu. Nažalost, za brod Galeb novca ima, a za Teatro Fenice novca nema – izjavio je HDZ-ov gradski vijećnik Josip Ostrogović.

Rijeka je i demografski opustošen grad. Uz to, pojavom nove tehnologije, “brzog skidanja” filmova, Netflixa i Cinestarovih brojnih dvorana, osula se i kino publika. Nekada je u Rijeci bilo 5 ili 6 kino dvorana, od Viševice i Beograda, preko Partizana i Garibaldija, do Jadrana. Danas uz Cinestar u Tower centru na Pećinama djeluje jedino Art kino Croatia.

Kino Partizan, kasnije preimenovano u Teatro Fenice, bilo je meka najnovijih blockbustera za koje su gledatelji satima u koloni čekali da dođu na red za blagajnu. Ako ste stigli među zadnjima zapao vas je prvi red partera, ali to nije bilo važno. Za filmove poput Terminatora ili Top Guna, koji su po mom sjećanju stvarali najveće redove, ulaznica za prvi red partera bila je pandan dobitku na lutriji.

No, emocije i želje su jedno, a realnost i nedostatak novca, posebice u pandemiji uzrokovanoj koronavirusom, nešto sasvim drugo.

Iz riječke gradske uprave dobili smo šturi odgovor:

Zgrada Teatra Fenice dio je stečajne mase Rijekakina d.o.o. u stečaju. Krajem srpnja ove (2020) godine, Grad Rijeka je zaprimio ponudu stečajnog upravitelja u kojoj je iznos navedene minimalne prodajne cijene 11.500.000,00 kn. Grad Rijeka i dalje je zainteresiran za kupnju Teatra Fenice jer se radi o kulturnoj baštini visoke kategorije, no trenutačni uvjeti po kojima se ta nekretnina prodaje Gradu nisu prihvatljivi. Ako se izmijene uvjeti prodaje, Grad i dalje ima pravo prvokupa te nekretnine.

Zgrada, ograđena metalnom ogradom s koje padaju dijelovi fasade, i dalje propada. Pitanje je hoće li, kome i po kojoj cijeni na nekom idućem natječaju biti zanimljiva.

Blanka Kukec

Blanka Kukec

Rođena u Rijeci 27. travnja 1970. Diplomirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Od 1994. radi u HRT Radio Rijeci kao novinarka,..

Svi članci

Posljednje objave