Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

#STRUJANJA: Kratki spojevi – Igor Jelinović

Igor Jelinović i Nino Kovačić
Igor Jelinović i Nino Kovačić

Kratkometražni film često je podcijenjena filmska forma koja se smatra amaterskom ili studentskom. Kratki film, u svojoj dužini do 30 minuta (ili 40 po američkom standardu), prognanik je s redovitih kinorepertoara i televizijskih programa, te svoje neobično trajanje projicira uglavnom na specijaliziranim festivalima i festivalskim off programima ili proživljava drugu mladost razbacan po internetskim bespućima. No, s obzirom na mogućnosti i ograničenja kratka forma pruža poseban prostor za stvaranje izuzetnih filmskih djela.

U seriji razgovora #Kratkispojevi družimo se nekoliko autora različitog iskustva i stilova kojima je kratkometražni film glavna izražajna forma te će nam ponuditi svoja razmišljanja kako bi razbili stereotipe o kratkim filmovima.
Igor Jelinović diplomirani je redatelj i voditelj udruge Blank_filmski inkubator. Napisao je i režirao desetak kratkih igranih filmova prikazivanih na domaćim i međunarodnim festivalima, te ih producirao još više, ponajprije u sklopu Blankovih radionica i filmske škole. Splićanin s adresom u Zagrebu, u svojim se filmovima često vraća upravo splitskim vedutama mladih ljudi čiju neuklopljenost i nedostatnost komunikacije u bliskim odnosima prikazuje uz suptilan humor i suosjećanost.

https://vimeo.com/540541697

Nino Kovačić

Nino Kovačić

Rođen u Čakovcu 1982. Diplomirao komparativnu književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Comparative history na CEU u Budimpešti...

Svi članci

Posljednje objave