Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

#STRUJANJA: POHVALE – SUNČICA ANA VELDIĆ

Sunčica Ana Veldić za #Strujanja
Sunčica Ana Veldić za #Strujanja

Sunčica Ana Veldić odlučila je pohvaliti tri hrvatska filma nastala u 21. stoljeću. Prvi od njih na velika vrata uvodi digitalnu tehnologiju i tematizira voajerizam u privatnoj sferi koji ona omogućuje. Drugi Sunčicin izbor je dokumentarac njenog profesora koji se kao lik pojavljuje i u jednom od njenih filmova. Naposljetku, tu je i jedan formalno zaigran film inspiriran klasikom Chrisa Markera La Jetée iz 1962. nastao gotovo pola stoljeća kasnije.

Sunčica Ana Veldić autorica je niza odvažnih, osebujno mišljenih dokumentarnih filmova kojima kontinuirano pomiče granice tog najstarijeg filmskog roda. Rođena je 1981. godine u Zagrebu, a nakon završetka Veterinarskog fakulteta u Zagrebu 2006. godine počinje raditi kao veterinarka, čime se i danas bavi. U Kinoklubu Zagreb, u kojem danas vodi radionicu filmskog dokumentarizma, 2013. snima svoj prvi dokumentarni film Hux Flux, Smokvin sin. Sunčica 2017. upisuje MA Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti, u čijoj produkciji snima tri dokumentarna filma među kojima se posebno ističe Precijenjena dramaturgija (2017). Za svoje filmove sama piše scenarij, režira, snima i montira, a nerijetko se i osobno pojavljuje ispred kamere.

 

Vimeo i Youtube su kanali na kojima možete gledati #Strujanja

 

Višnja Vukašinović

Višnja Vukašinović

Rođena 1982. u Splitu. Diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik. Objavljuje eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu.

Svi članci

Posljednje objave