Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

Hommage Jeleni Rajković na Danima hrvatskog filma

Filmski program pod nazivom Hommage Jeleni Rajković održati će se u srijedu, 20. lipnja 2018. u sklopu Dana hrvatskog filma u kinu Tuškanac u 19 sati.

Redateljica Jelena Rajković (1969.-1997.), koja je nažalost preminula sa samo dvadeset i osam godina, bila je zagrebačka studentica filmske režije i autorica koja je svojim ambicioznim filmovima i predanim radom vrlo brzo zakoračila u profesionalni svijet i dobila priliku da snimi dugometražni igrani film. Unatoč tome što Jelena film nije stigla snimiti, ostavila je u naslijeđe dva značajna rada koja ćemo gledati u programu Dana hrvatskog filma. To su Blue Helmet iz 1993. godine, film o svakodnevici tzv. plavih kaciga koji su u vrijeme Domovinskog rata bazu imali u Zagrebu, i Noć za slušanje iz 1995. , igrani film srednjeg metra o talačkoj krizi u radio postaji gdje su među ostalima značajne uloge odigrali Goran Navojec, Filip Nola, Božidar Orešković i Goran Grgić.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja, koje organizira ovaj filmski događaj, također svake godine dodjeljuje i Nagradu ‘JELENA RAJKOVIĆ’ na Danima hrvatskog filma, i to mladim redateljima do trideset godina starosti.

Oznake:

Posljednje objave