Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search

I Oktavijan ide… Dani Budisavljević!

Dnevnik Diane Budisavljević - redateljica: Dana Budisavljević
Dnevnik Diane Budisavljević – redateljica: Dana Budisavljević

Oktavijan, nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, za 2019. godinu odlazi u ruke Dane Budisavljević, redateljice i scenaristice koja je očarala hrvatsku javnost, a očigledno i kritiku filmom “Dnevnik Diane Budisavljević”. Riječ je o inovativnom i za hrvatske okvire iznimno vrijednom i važnom filmskom ostvarenju koji svjetlima projektora donosi zaboravljenu priču o ljudskosti i građanskoj hrabrosti u doba kada su životne niti bile nesmiljeno lako i bespoštedno kidane. Nagradom Oktavijan film polako zaključuje svoj trijumfalni put po hrvatskim festivalima i kinima i ostaje tek vidjeti kada će biti prikazan na Hrvatskoj televiziji.

“Dnevnik Diane Budisavljević” nastao je u produkciji Hulahopa, u regionalnim okvirima ga je pogledalo više od pedeset tisuća gledatelja, a na festivalima je osvojio dvoznamenkasti broj nagrada i priznanja. Film je debitantsko dugometražno djelo autorice Dane Budisavljević a o njemu su pisali i članovi HDFK-a, Marijana Jakovljević i Nino Kovačić.

 

Tablica 1 - kliknite za veću fotografiju
Tablica 1 – kliknite za veću fotografiju

Nagrada Oktavijan dodjeljuje se od 1992. godine, a posebnost ovogodišnje dodjele leži u činjenici kako je po prvi put organizirana izvan festivalskog konteksta. Najboljim kratkometražnim filmovima Oktavijani su dodjeljivani na Danima hrvatskog filma, a za dugometražne na Pulskom filmskom festivalu. Novost je i činjenica da su po prvi put sve ocjene kritičara objavljene pa tako osim podatka o tome koji je film najbolji sada znamo i koji je kritičar najdobrohotniji. Dakle, uz detaljan prikaz kako su filmski kritičari ocijenili dugometražne igrane filmove iz 2019. godine, tu je i tablica u kojoj možete vidjeti naslove filmova i imena kritičara koji su glasali, te prosječne ocjene filmova. Dvadeset jedan kritičar i kritičarka ocjenjivali su četrnaest filmova, u tablici su četvorke i petice podebljane, a jedinice brojite sami.

 

Tablica 2 - kliknite za veću fotografiju
Tablica 2 – kliknite za veću fotografiju

“Ova dodjela Oktavijana predstavlja jasan iskorak u pravcu suvremenih svjetskih trendova i logičnih odabira da se na početku nove kalendarske godine nagrađuju najbolji filmovi iz one prethodne. U procesu smo redefiniranja i povećanja aktivnosti Hrvatskoga društva filmskih kritičara i odluka o samostalnoj dodjeli nagrade Oktavijan možda je najistaknutiji moment no ne i jedini. Posla ima puno i vjerujem da ćemo uz potporu državnih institucija i kolegica i kolega s filmske scene isti i odraditi.” – kaže Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK.

Ovdje možete preuzeti tablice u .pdf formatu.

Oznake:

Posljednje objave