Filmski portal Hrvatskog društva filmskih kritičara
Search
Naslov originala: Vojko V - Mamacita | Godina: 2023. | Trajanje: 8,17 minuta | Zemlja proizvodnje: Hrvatska | Režija: Rino Barbir| Scenarij: Rino Barbir | Koreografija: Dora Sarikaya | Direktor fotografije: Tomislav Sutlar |Produkcija: Ivelić&Barbir | Kostimi: Sara Ivelić
Mamacita - redatelj: Rino Barbir
Mamacita – redatelj: Rino Barbir

Iako gazi tek četvrto desetljeće života, Splićanin Rino Barbir ima gotovo veteranski status kada su posrijedi glazbeni videospotovi. Osim što je snimao za TBF, M.O.R.T. i Krešu Bengalku, spotove je potpisivao čak i Domenici, a nije mu stran ni rad na reklamnim spotovima.

Ipak, Barbir je u uskim tuzemnim filmskim krugovima najcjenjeniji kao redatelj dva zapažena kratkometražna filma (Druker i Zof – oba nagrađena na Zagreb film festivalu i Festivalu mediteranskog filma Split ), odnosno kao snimatelj web-serije „Carstvo hladovine“, to jest direktor fotografije na kratkim filmovima Igora Jelinovića (Ultra, Morska pjena, Medo mali) i Marka Jukića (Med i mliko), kao i dugometražnim uradcima Ivana Perića (Sirene i krikovi, Sveci).

Najzapaženiju suradnju, međutim, Barbir je ostvario s jednim od najzanimljivijih imena regionalne glazbene scene, reperom Vojkom V. Singl Mamacita s njegovog drugog albuma Dvojko već je neko vrijeme jedna od najslušanijih pjesama od Vardara do Triglava, a videospot za navedeni hit potpisuje opet Barbir.

Osim spota za Mamacitu u trajanju od 3 minute i 54 sekunde, na platformi Vimeo dostupna je i redateljska verzija, odnosno dodatni spot za pjesmu Bunga Party Vojka V koji traje nešto više od osam minuta.

Oba spota prikazuju okršaj dostavljača hrane pri čemu je svaka skupina aktera odjevena u uniforme određene boje (žuta, plava i crvena) što je, dakako, izravna asocijacija na dostavljačke platforme Wolt i Glovo čijih su dostavljača prepune (i) ulice naših gradova.

Obje verzije spota osvajaju briljantnim vizualnim dizajnom u kombinaciji s vrsno koreografiranim, dijelom statičnim, a dijelom kontrolirano pokretljivim prizorima okršaja kojima najčešće dominira geometrija. Mikrodinamika suvremenih odnosa miješa se s borbom za prevlast u svojevrsnom feudalnom društvu 21. stoljeća u kojem je jedini i isključivi pobjednik kapital.

Miro Nikolić

Miro Nikolić

Rođen 1981.godine u Splitu gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Od 2013. profesionalno piše o filmu, dugogodišnji...

Svi članci

Posljednje objave