Hrvatski kratki film – online radionica filmske kritike i analize

15.3.2022.

Kazneni udarac - redatelj: Rok Biček

Kazneni udarac – redatelj: Rok Biček

U suvremenoj filmskoj kulturi posvećenoj domaćoj kinematografiji jedan element često nedostaje – stručno utemeljena i dubinski provedena analiza kao i fokus na promišljanje i vrednovanje kratkometražne filmske produkcije. Upravo je ona ključan sastojak za razumijevanja domaće filmske umjetnosti o kojoj se često govori i piše bez poznavanja unutarnje logike i zakonitosti samog medija, kao i šireg konteksta različitih slojeva nacionalne kinematografije. Stoga je ova besplatna online radionica za cilj imala polaznicima iz svih dijelova Hrvatske ponuditi osnovna znanja potrebna za analizu i interpretaciju filma kroz primjere provedbe istih na relevantnim suvremenim domaćim filmskim ostvarenjima kratkog metra svih filmskih rodova.

Radionica je provedena kao tromjesečna edukativna online platforma koja je polaznike uputila u temeljne postulate medija kako na teorijskoj tako i na kontekstualnoj razini. Naglasak je pritom bio stavljen na propitivanje izražajnih sredstava, njihovih mogućnosti i potencijalnih funkcija te na jedinstvene mogućnosti medija sagledanih u kontekstu njihovog razvoja kako unutar širih praksi tako i pojedinačnih autorskih poetika.

Radionica se odvijala u siječnju, veljači i ožujku 2022. U prvoj fazi polaznici su pisali o domaćim kratkim filmovima koji su javno dostupni za besplatno gledanje na online platformi Croatian film  na kojoj su njihovi tekstovi potom i objavljeni. U drugoj fazi bavili su se recentnim dobitnicima nagrade Oktavijan Hrvatskog društva kritičara, a na Zoni filma donosimo izbor najbolji tekstova te su se naposljetku posvetili pisanju većih eseja o aktualnim fenomenima i autorskim poetikama koje su tijekom radionice kod njih pobudili najveći interes.

Radionica je prvenstveno bila namijenjena studentskoj populaciji, ali i zainteresiranim građanima svih dobnih skupina koji žele produbiti znanje o filmskoj umjetnosti i obogatiti svoju filmsku kulturu te se upoznati s kretanjima unutar suvremenog hrvatskog kratkog filma.

Polaznici radionice: Andrea Borović, Nora Čulić Matošić, Tibor Đurđev, Marija Krstanović,  Tajana Kosor, Adriana Saradžić, Bruno Sokolić, Jelena Vojvoda.

Voditeljica i organizatorica: Višnja Vukašinović Pentić

Radionica je financirana putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Oznake: